Zie hier de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar martijn@collaborative-economy.com.

Waarom crowdfunden op een eigen website?

Bij de keuze om wel of niet gebruik te maken van een bestaand crowdfunding platform als Voordekunst, Crowdaboutnow of Kickstarter heb ik gekeken naar wat de toegevoegde waarde is van zo’n platform. Dit zijn: de software en infrastructuur, de crowd van het platform, het vertrouwen in de merknaam van het platform en de betaal faciliteiten.

Aangezien ik toch al een website maakte voor het boek, wat het een ‘kleine’ moeite om in het zelfde WordPress template een crowdfunding pagina aan te maken. Dit past ook binnen het ‘practise what you preach’ karakter van dit project. Aangezien ik verwacht dat de meeste supporters uit eigen netwerk komt, had ik ook geen bestaand platform nodig dat al een kritieke massa heeft en vertrouwen biedt aan potentiële supporters die mij nog niet kennen. En aangezien een groot deel van de bijdragen van organisaties komt, moest er sowieso achter de schermen iets met facturering worden geregeld. Waarom zou ik dat dan ook niet zelf kunnen organiseren. Voor wie met IDEAL wil betalen heb ik gebruik gemaakt van de ‘Tikkie’ app van ABN AMRO. Hiermee kan ik eenvoudig betaalverzoeken per whatsapp versturen.

Al met al was er voor mij geen reden om te kiezen voor een bestaand platform, welke gemiddeld een commissie van 7 proces (ex. BTW) inhoudt, een startfee van een paar honderd euro heeft én een extra schakel in het communicatie proces met supporters vanuit organisaties opleverde.

Kan ik de BTW op mijn bijdrage terugkrijgen?

Iedere supporter ontvangt een BTW factuur voor zijn of haar administratie. Op diensten zit 21% BTW, op boeken 6%. De BTW kun je, als je een bedrijf bent, dus gewoon terugvragen bij de Belastingdienst. Let wel op: sommige rewards zijn inclusief en andere rewards zijn exclusief BTW.

Wat gaat er met het opgehaalde geld gebeuren?

Met het opgehaalde geld kan ik mijzelf van levensonderhoud voorzien tijdens het schrijven van dit fantastische boek!

Wanneer wordt mijn tegenprestatie geleverd?

Dit hangt af van de tegenprestatie die je hebt gekozen. Heb je voor een boek gekozen, dan wordt deze direct na de release van het boek verstuurd. Dit zal naar verwachting in maart of april 2018 zijn. Heb je voor een dienst gekozen? Dan hebben we even per mail of telefonisch contact om voor jou het beste moment te prikken.

Mag dit wel van de AFM?

Deze campagne maakt gebruik van zogenaamde ‘flexibele funding’. Oftewel: ongeacht de opbrengst gaat het project door en krijgen de supporters hun tegenprestatie geleverd. Omdat ik dus geen geld ‘bewaar’ voor supporters en de belofte doe dit terug te storten op het moment dat het doelbedrag niet wordt behaald, ben ik niet vergunning plichtig.

Wat is het risico van deze campagne?

Bij een crowdfunding campagne hoort risico. Aan de ondernemer achter de campagne de taak om deze risico’s tot het minimum te beperken. De risico’s van deze campagne zijn:

Voor supporters van boeken:
Het boek moet nog geschreven worden, er is dus een risico dat het boek niet of niet op tijd af zal zijn. Dit risico probeer ik tot het minimum te beperken door:

  1. Samen te werken met en gerenommeerde uitgever (Vakmedianet) die een van hun toppers (Neeltje de Kroon) en haar collega’s op dit boek hebben gezet;
  2. Een eigen redactie team te hebben gevormd met Isabel Timmers (professioneel editor) en Claartje Vogel (journalist) die er voor zorgen dat het boek de juiste verhaallijn krijgt en die met een kritische blik van buitenaf meelezen;
  3. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar de structuur van het boek al neergezet, die basis staat. En heb ik natuurlijk mijn 400 interviews in 13 landen gedaan als input. Daarnaast heb ik ook een eigen belang dat er een goed boek op de markt komt.

Wat kan er dan mis gaan? Aangezien het project om mij als persoon draait hebben we een probleem wanneer er iets met mijn gezondheid gebeurt. Het verhaal zit in mijn hoofd, vanuit daar moet het op papier komen.

Voor supporters van diensten: 
De kennis die ik in een brainstorm of presentatie deel zet ik momenteel al wekelijks in tijdens het verzorgen van brainstorms en presentaties. Die kwaliteit is gegarandeerd. Wat kan er dan mis gaan? Aangezien het project om mij als persoon draait komt het nakomen van de afspraken in gevaar wanneer er iets met mijn gezondheid gebeurt. Uiteraard doe ik er alles aan om dit te voorkomen.